7 apr. 2014

Why impose medieval punsihments tactics?


Jag antar att det är rätt få människor som missat Robert Aschbergs senaste program "#Trolljägarna". Jag tycker att det rent utsagt är ett riktigt skitprogram! Självklart är näthat en viktig fråga att ta upp då många utsätts för det dagligen, jag har själv blivit utsatt för det här i bloggen.

För det första undrar jag vad Aschberg vill uppnå med programmet, tror han på fullaste allvar att nätmobbarna bara ska be om ursäkt och dra sig tillbaka när han kommer rusande med bufflighet?
Anna Troberg skriver mycket bra om detta i sin debattartikel. "Det är lätt falla för Aschbergs buffliga bondförnuft som får allt att verka så enkelt: Idioter på nätet förtjänar att hängas ut och skämmas. Efter en dos av sin egen medicin kommer de sedan automagiskt att foga sig och bli snälla.".

Jag tycker att det hade varit bättre att bara konfrontera dem på något annat sätt, till exempel telefon och få dom att förstå att det man gör på internet inte alltid är anonymt, det existerar också i världen utanför internet. Att man hänger ut dem i media på det sättet som Aschberg gör spär bara på näthatet i min åsikt. De människor som hängs ut i #Trolljägarna säger nu att de själva utsätts för dagliga mordhot och andra hatkommentarer på internet. Hur ställer sig Aschberg till det? Jo han svarar på kritiken med:
– Jag tror inte att programmet leder till mer mobbing. Och den kritiken implicerar tydligt att man aldrig ska gå på näthatare, och därför faller den totalt platt.
Nej okey, så när näthatarna själva blir hotade efter programmet har det ingenting med Aschbergs metod att göra? Jag tycker att han har gått alldeles för långt när han tar saken i egna händer och går och hänger ut människor på detta sättet. Konfrontera dem på något annat sätt utan att hänga ut dem och få dem att förstå att det man gör på internet kan slå tillbaka på dem.

Jag håller med Anna Troberg när hon säger att näthatarna är vanliga människor som i brist på positiv uppmärksamhet tar uppmärksamhet på andras bekostnad. Vi ska inte kedja dem till en offentlig skampåle och tro att allt blir bättre av det. Aschberg förklarar programmets idé med:
- Vi hänger ut vissa. Det får vara lite verkshöjd på deras brott, andra visar vi upp vad de gjort för att det förhoppningsvis ska få en pedagogisk effekt.
Precis som man gjorde på medeltiden för att statuera exempel. Jag anser att #Trolljägarna visar att det är okey att näthata någon som redan har näthatat. Egentligen borde väl Aschberg ta upp "Hult Hatar" som offer i något program nu också men nej då, han är inte ett offer nu enligt Aschberg.

I vilken värld ger ett likadant straff som brott ett bra resultat?

Sen kan jag som en relativt offentlig person säga att om man aktivt valt att publicera saker om sig själv på internet får man också vara beredd på att människor kan näthata på det. Självklart är det fel att näthata men man kan inte gå och tro att allt man lägger upp kommer mottas med glada och positiva kommentarer jämt.

Sen kan jag väl slänga in ett sista ord om att jag tycker det är konstigt att Kissie är med som "offer" med tanke på alla människor som hon har hängt ut med bild, namn och telefonnr under de senaste åren.


0 comments:

Skicka en kommentar

- Kommentarer med reaktioner på mitt blogginlägg mottas med entusiasm och jag besöker definitivt din blogg pga nyfikenhet om vem som ligger bakom texten.
- Om kommentaren är skriven som en fråga brukar jag allt som oftast svara här i kommentarsfältet eller genom en kommentar i din blogg.